meest gestelde vragen

1. Waarom is mindfulness zo populair?

Omdat het concreet en ervaringsgericht is en omdat mindfulness bewezen effectief is. Veel mensen hebben er baat bij. De meeste mensen staan voortdurend aan, elke pauze wordt gevuld. Het brein blijft zodoende in de ‘DOE’ stand en maakt continue stress hormonen aan. Geen wonder dat mensen burned-out raken en depressief worden. Er lijkt een collectieve behoefte naar meer (innerlijke) rust. Mindfulness brengt je (weer) in contact met gewoonweg ZIJN, onze natuurlijke staat. Vanuit die zijns-staat kun je voelen wat je écht nodig hebt als mens, om te groeien, te werken en meer voluit te leven. Van human doing naar human being.

2. Is mindfulness zweverig?
Mindfulness (zoals gegeven door mindfulness-life) is niet zweverig, het is juist concreet en down to earth. Je maakt namelijk contact met de realiteit in het huidige moment. Er is niets concreters dan dat. Omdat de neiging van onze geest nogal groot is af te dwalen naar het verleden of de toekomst, is het voor de meeste mensen een uitdaging meer in het NU aanwezig te zijn. Toch is het huidige moment het enige tastbare moment, waarin je bewuste keuzes kunt maken en vat hebt op jouw denken, gedrag en handelen. Daarnaast is genieten gebonden aan het hier en nu.

3. Is mindfulness geschikt voor mij?
Dat weet je natuurlijk pas als je het zelf ervaart. De uitnodiging is niet zomaar iets aan te nemen, ook niet als duizenden onderzoekers, leraren en boeken zeggen dat iets goed voor je is. Mindfulness nodigt uit om zelf op ontdekkingsreis gaan. Zo wordt je wakker en ontdek je jouw autonome kracht en zelfsturend vermogen.
De meeste trainingen duren 8 weken. Zo heb je de tijd het te ervaren en te ontdekken wat het voor jou kan betekenen.
Mindfulness is geschikt voor jong en oud, ongeacht je leeftijd, je achtergrond of je lichaamsbouw.
Je kunt de oefeningen ook op een stoel uitoefenen. De meeste oefeningen doe je zittend, staand of liggend. Ook de mindful bewegingen zijn laagdrempelig en toegankelijk en door vrijwel iedereen uit te voeren.

4. Wat leer je in een mindfulness training?
Als je geest niet helder en aanwezig is dan mis je veel dingen en mogelijkheden. Je blik is letterlijk en figuurlijk beperkt. In mindfulness train je de geest zodat deze niet meer als een galopperend paard alle kanten opgaat. Je leert met je aandacht meer in het nu te zijn. Dat geeft rust, voldoening, verbinding en het maakt je veel creatiever, slimmer en empathischer.
Door bewuster te zijn van jouw eigen automatismen, je gewoonte- en reactiepatronen kun je zien ‘aha, zo doe of reageer ik’. De vraag die oprijst is vervolgens: ‘Hee, wil ik eigenlijk wel zo reageren, doen of handelen? Of is dat helemaal niet vruchtbaar of handig? Zoals Einstein zei: ‘Als je altijd doet wat je altijd al deed, dan krijg je wat je altijd kreeg. Wil je iets anders, doe dan iets anders.’ ‘

5. Wat voor oefeningen doe je tijdens een mindfulness training?
Tijdens Mindfulness training beoefen je verschillende aandachtsoefeningen, (de meeste) zittend, liggend en staand. Oefeningen waarbij de aandacht gericht wordt op het lichaam, op de ademhaling, op bewegingen en je leert onder meer je eigen gedachten en emoties te observeren en er vaardiger mee omgaan.
Daarnaast leer je technieken voor overdag, zoals de 3-minuten-ademruimte en andere korte mindfulness oefeningen, waarmee je op elk moment van de dag mindfulness kunt toepassen.

6. Kan ik mindfulness ook leren uit een boek of middels een online programma?
Boeken en apps waarmee je kunt leren mediteren, kunnen zeker handig en behulpzaam zijn. Toch kun je mindfulness het best ervaren in een groep, met een leraar. Onder meer vanwege de verbondenheid die mensen in een groep kunnen ervaren. Veel deelnemers geven ook aan dat mediteren in een groep gemakkelijker en tegelijk krachtiger is.
Daarnaast is mindfulness niet alleen mediteren op een matje of een stoel. Het is ook zelfkennis verkrijgen (zelf-schouwing ofwel inquiry), reflecteren en uitwisselen in een groep. Dit opent, geeft inzicht en brengt verdieping in de processen van bewustwording. Hierdoor kun je mindfulness werkelijk leren toepassen in de praktijk.

7. Wat zeggen andere deelnemers?
Wil je ervaringen lezen van deelnemers na een 8-weekse Mindfulness training: https://www.linkedin.com/in/marjoleinseegers/

8. Hoe kies ik een goede trainer?
Het belangrijkste is dat jij zelf een goed gevoel hebt bij een trainer.
Er zijn veel aanbieders op dit moment en je kunt je aangesproken voelen door een website of een tekst of een foto. Het meest belangrijke in mindfulness is de ‘concrete ervaring’. Daarom is het essentieel dat een trainer is opgeleid, ervaring heeft in het begeleiden van oefeningen en groepsprocessen én vanzelfsprekend zelf een toegewijd mindfulness beoefenaar is.

Daarnaast kunnen elementen als de stem van een trainer, inhoud van de training, en bijvoorbeeld locatie en sfeer van belang zijn bij het kiezen van een aansluitende trainer/training.
Wij beschikken over een eigen sfeervolle cursusruimte, in een groene omgeving, centraal gelegen in Bilthoven, nabij Utrecht.
Je bent altijd welkom kennis te maken telefonisch of op een ander tijdstip face to face. Of tijdens onze introductie workshop.

Ik ben categorie 2 lid van de Vereniging Mindfulness Based Trainers Nederland en Vlaanderen (VMBN). Je kunt lid worden van deze vereniging als je post-HBO bent opgeleid en erkende opleidingen in mindfulness hebt behaald.

9. Hoe kan ik mij aanmelden?
Als je wilt deelnemen aan een mindfulness training of workshop dan kun je het formulier opvragen per mail info@mindfulness-life.nl en gescand terug mailen (ivm de benodigde handtekening).