compassie vervolgtraining

Mindfulness vervolg Compassie training Utrecht
Mindfulness vervolg Compassie training Bilthoven

Verder verdiepen in mindfulness: de vervolgtraining, ook wel compassietraining genoemd.

Mindfulness en Compassie Bilthoven: Op maandagavond 13 november 2023 start er een 8-weekse Compassie training in Bilthoven. Schrijf je nu in want de trainingen en workshops in Bilthoven zijn vaak snel vol.

Wat is compassie?
Compassie is het vermogen meer vanuit je hart (heartfulness) en potentie(s) te leven en te werken. Je leert bewuster omgaan met pijn, stress, ongemak en problemen.

In Mindfulness oefen je in: zijn met wat er is, gewaarzijn zonder iets te moeten oplossen, controleren, negeren, vluchten of vechten. De neiging is groot, als we gewaarzijn van onze ervaring, deze bijna onmiddellijk te beoordelen of veroordelen. Anders gezegd, er is een (innerlijke) stem of criticus die oordeelt, veroordeelt en straft -zowel naar binnen als naar buiten.

Een straffende of harde houding jegens onszelf kan onze groei als mens stagneren. Mede daardoor wordt het doorbreken van onhandige of schadelijke patronen vaak lastiger, omdat er in plaats van meer ruimte onbewust juist meer verkramping ontstaat.
In de compassie training ga je verder met mindfulness en daar voegen we aan toe: milde ofwel liefdevolle vriendelijkheid. Als we vriendelijkheid in onze ervaring brengen zijn we in staat werkelijk te helen, te veranderen en te groeien. Compassie gaat over vriendelijkheid ontwikkelen, die zich richt op het bevorderen van welzijn voor jezelf en anderen.

Compassie is het (verder) ontwikkelen van mindfulness en zelf-liefde. Dit betekent allereerst inzicht krijgen in de patronen waarin we onszelf onbewust saboteren. Compassie ontwikkelen betekent onder meer doorzien wat saboteert en blokkeert in jezelf, wat jou ervan weerhoudt te stromen en te leven vanuit jouw uniciteit en kracht. Patronen en onhandige gewoontes ont-krachten ofwel jezelf daarvan stap voor stap bevrijden.
De wijsheid ontwikkelen zodat je meer het onderscheid leert maken tussen wanneer je kunt handelen en wanneer acceptatie de enige weg is. Zodra je bewuste vriendelijke aandacht kunt geven, kun je ook meer bewuste richting geven in jouw leven. Je bent in staat meer rust, tevredenheid en kalmte te ervaren.

Als we leren kijken (middels de inzichtmeditaties en reflecties) met meer liefdevolle vriendelijkheid worden we krachtige en authentieke mensen. Bewuster van de realiteit, zoals die werkelijk is – niet groter of kleiner dan die is – met beide benen op de grond. De moed ontwikkelen met een ruim hart het leven aan te gaan.
Ofwel JA te zeggen tegen het leven, zoals het zich aandient, met alle mogelijkheden en onmogelijkheden. Om als mens tot volle bloei ofwel tot ons volle potentieel te komen.
Compassie ontwikkelen betekent concreet: ontwikkelen van vriendelijkheid, mededogen, tevredenheid, moed, liefde, talenten en krachten in jezelf. Je werkt concreet aan het verbeteren en verdiepen van de verbinding met jezelf en met andere mensen, meer genieten van het leven en stilstaan bij wat (werkelijk) van waarde is in jouw leven en daarnaar te mogen leven.

Thema’s die in de vervolgtraining aan bod komen zijn onder meer:

 • Compassie en emoties
 • de werking van emoties
 • de 3 emotie-regulatie systemen (de werking van ons brein)
 • Vaardiger omgaan met emoties (zorgdragen voor veiligheid en kalmte)
 • Stressreacties en (zelf)compassie
 • vriendelijke, milde houding ontwikkelen
 • hanteren van weerstanden en moeilijkheden
 • negatieve gedachten en beelden over jezelf leren doorzien
 • meer leren op jezelf en jouw (hart)kwaliteiten te vertrouwen
 • Compassie en communicatie
 • de werking van communicatie: wat is effectief?
 • vaardiger communiceren
 • luisteren naar jezelf en de ander
 • compassievol communiceren

Voor wie is Compassietraining
Voor iedereen die een basistraining mindfulness heeft gevolgd en/of al langer mediteert. Of bijvoorbeeld al een tijdje (minstens 1-2 jaar) yoga beoefent en mindfulness en compassie verder wil verdiepen en integreren in zijn of haar leven.
Leven vanuit jouw (unieke) potentieel, jouw talenten en jouw weg die daarbij past. Daarbij gaat het om ontwikkelen van hartkwaliteiten en het vaardiger omgaan met (diepere) emoties, (negatieve) gedachten en effectieve, compassievolle communicatie.

8-weekse training
Er zijn 8 bijeenkomsten van 2,5 uur. Elke bijeenkomst krijgen de deelnemers een hoofdstuk met achtergrondinformatie en oefeningen. Daarnaast krijgen ze materiaal (audio) om de oefeningen dagelijks te doen. Tijdens de 8 sessies wordt continue de vertaalslag gemaakt naar de praktijk.

Inhoud programma
In de training behandelen we theorie, praktische oefeningen zoals verschillende meditaties, ademoefeningen, inzichtoefeningen, bewuste bewegingen en lichaamshoudingen, reflecties en oefenopdrachten. Je gaat verder met het ontwikkelen van meditaties, oefeningen en vaardigheden die je kunt integreren in je eigen dagelijkse praktijk. Het is belangrijk tussen de bijeenkomsten door, dagelijks thuis te oefenen en de opdrachten te maken voor een optimaal effect.

Kosten 8-weekse training:
Particulier tarief: 395-, (incl btw)
ZZP-er tarief: 395-, (ex btw)
Zakelijk tarief: 595-, (ex btw) als je werkgever betaalt

Early birds korting: je krijgt 40-, korting op de vervolgtraining als jouw inschrijving en betaling 4 maanden voor aanvang van de training binnen is.

Het tarief is inclusief:
– (telefonische) intake vooraf, indien gewenst
– 8 sessies van 2,5 uur
– hand-outs: uitgebreide (achtergrond) informatie over de thema’s en oefeningen voor thuis
– oefeningen op audio en tips

Inschrijven: mail ons voor het inschrijfformulier compassie training.

Kijk op de agenda voor de data van de eerstvolgende compassie training.