Mindfulness, is dat niet zweverig?

Het is een vraag die regelmatig voorbij komt tijdens trainingen en workshops die ik geef zowel bij bedrijven als in mijn cursuscentrum.

Ik vraag meestal aan de deelnemers zelf: ‘Wat vind jij zweverig of wanneer wordt iets voor jou zweverig?’
Vaak krijg ik de volgende antwoorden:
‘Nou, gewoon, als ik er niet echt iets mee kan…’
‘Als mij iets gevraagd wordt te voelen wat ik niet voel of voor mij anders is…’
‘Het wordt voor mij vaag als de ander niet concreet is.’

Ben ik het als trainer helemaal mee eens. Voor mij wordt het ook zweverig als ik iets zou moeten voelen of ervaren wat voor mij niet zo – of anders – is. Als ik met andere woorden: weg-dwaal-van-mezelf.
Ga zitten bedenken dat ik dit of dat zou moeten voelen of ervaren…
dan raak ik de weg kwijt, in plaats van dat ik aanwezig ben in het hier en nu.

Juist landen, niet zweven
In mindfulness ga je landen in plaats van zweven. Je maakt contact met de realiteit in dit moment. Niets is concreter dan het NU. Bijvoorbeeld je lijf. Of de adem. Een gevoel dat je voelt. Geluiden die je hoort.
Gedachten die je opmerkt. Of een geur die je ruikt. Dat is tastbaar. Contact maken met de realiteit heeft vele voordelen. Want bewuster van hoe het NU is, geeft inzicht in jouw huidige ervaring en daaruit voortvloeiend helderheid en meer beschikking over jouw denken, doen en handelen. Professioneel en privé.
Je kunt bijvoorbeeld kiezen welke handeling je wel – of juist niet – verricht en welke richting(en) je uitgaat. We zijn ons er vaak niet van bewust, maar we handelen en gedragen ons merendeels vanuit gewoontepatronen en conditioneringen. Zo werkt het brein nu eenmaal. Dat is zeker handig, zo hoef je niet over elke handeling na te denken.
Het nadeel is echter dat het een groot deel van onze mogelijkheden en ons menselijk potentieel beperkt. Zoals Einstein zei: ‘Als je altijd doet wat je altijd al deed, dan krijg je wat je altijd kreeg. Wil je iets anders, doe dan iets anders.’
Bovendien kun je alleen in het huidige moment het leven écht ervaren en ervan genieten. Denk maar aan een goed gesprek, mooie muziek, een goede workflow, de smaak van eten, een aanraking…

Helder inzicht
In mindfulness gaat het om inzicht te krijgen in jouw ervaring. Van moment tot moment. Ik zal je in een training dus niet vragen iets te voelen of te bedenken wat voor jou anders voelt – of is. Het gaat er namelijk om dat jij waarneemt wat er bij JOU gebeurt, wat jij opmerkt in jouw bewustzijn. Dat maakt mindfulness zeer concreet. Want zodra jij BENT bij wat jij ervaart, is het concreet. Op die manier is verandering van (negatieve) patronen mogelijk, ontwikkelen talenten en verdiepen vaardigheden en relaties. Je kunt tot volle bloei ofwel wasdom komen.

Stel, je bent nog nooit verliefd geweest. Dan is verliefdheid of liefde eigenlijk heel abstract. Misschien zelfs vaag of zweverig, als je anderen erover hoort vertellen. Totdat je het een keer zelf voelt: vlinders in je buik, een warm gevoel in je hart, knikkende knieën, energie die door je heen stroomt…
Zo is het ook met mindfulness. Je kunt niet leren fietsen of dansen door erover te lezen, het belangrijkste is: zelf ervaren. Ontdekken wat het is. Dan pas wordt het tastbaar en weet je pas echt wat het te bieden heeft.

Wil je mindfulness zelf ervaren? Schrijf je in voor onze mindfulness workshop in Bilthoven of vraag een offerte aan voor een workshop of training binnen uw bedrijf: info@mindfulness-life.nl.

Meer lezen: wat is mindfulness?