over mindfulness-life

“You can’t stop the waves,
but you can learn how to surf”

Wat is Mindfulness, waarom Mindfulness en Mindfulness beoefenen 

Wat is Mindfulness? Mindfulness is ‘bewuste aandacht’ in het huidige moment, zonder te oordelen. Je kunt Mindfulness ook vertalen als: opmerkzaamheid of aandachtig zijn. Door aandachtig te zijn in dit moment, neemt je vermogen toe om voluit te leven – in plaats van geleefd te worden. Mindfulness is eenvoudig en doeltreffend, het is wereldwijd ontdekt om stress te reduceren en met meer aandacht en wijsheid te leven en te werken. Mindfulness brengt je met beide benen op de grond: uit je drukke hoofd en weer bewust in je lijf. Je leert contact maken met je lichaam, je-zelf, je grenzen, je ware kracht en de realiteit van dit moment.

Wat is mindfulness: voluit leven
In onze prestatiegerichte maatschappij rennen we onszelf en het leven (ongemerkt) voorbij en vergeten te genieten van het uitzicht. Te veel stress kan op den duur spanningsklachten geven, die gevolgen hebben voor je geestelijke en lichamelijke gezondheid. We lijken bijna vergeten dat we human beings zijn in plaats van human doings. Mindfulness leert je met ‘bewuste aandacht’ erbij te zijn in het huidige moment. Zo wordt je onder meer bewust van de automatische piloot. Zodra je bewuster wordt van je automatische patronen, krijg je weer beschikking of de regie over je leven. Je kunt dan namelijk vrijer kiezen hoe je wilt leven en handelen, en aandacht geven aan wat jij werkelijk voedend en essentieel vindt. Door mindfulness leer je meer aanwezig te zijn bij wat je aan het doen bent tijdens: je werk, de afwas, een gesprek, spelen met je kind of een vrijpartij. Hierdoor ervaar je veel meer voldoening, vreugde, efficiency, levendigheid en helderheid in elk moment.

Mindfulness: aandachttraining
Iedereen beschikt over het natuurlijke vermogen aandacht te geven en onverdeelde aandacht te richten. Je kunt dit vermogen ontwikkelen: je kunt jouw aandachtspier trainen en versterken. Mindfulness leert je te observeren ofwel gewaarzijn, zonder oordeel, waardoor letterlijk en figuurlijk ruimte ontstaat. Ruimte om stil te staan bij datgene dat in jouw leeft. Door gewaar te zijn van jouw ervaringen – je gedachten, je emoties en je lichamelijke gewaarwordingen – ontwikkel je inzicht in jezelf en je leven. Dit betekent dat je onder meer zicht krijgt op jouw unieke talenten, potentieel en kracht, maar ook zicht op (beperkende) gedachten, ongezonde patronen of uitdagende emoties. Door je hiervan bewust te zijn, kun je er ook bewuster mee omgaan. Met als groot voordeel dat dingen je niet zomaar overkomen of dat je wordt overvallen door de weeromstuit, je leert dat je een keuze hebt er anders mee om te gaan. Als je weet wat je belemmert en welke (gedachten) patronen je tegenhouden voluit te leven dan kun je ervoor kiezen deze niet langer vast te houden. Je leert te stoppen, adem te halen, te voelen, te kijken en daardoor bewuster te reageren en handelen. Je krijgt (weer) richting in je leven.

De kracht van stilzitten en niets-doen, wordt helder in het volgende filmpje: wat 10 mindful minuten kunnen doen.

Mindfulness beoefenen

Piano spelen of dansen kun je niet uit een boek leren. Dat moet je oefenen en ervaren. Zo is het ook met Mindfulness. Tijdens een training en onder begeleiding van een gecertificeerde trainer kun je ervaren wat mindfulness precies is en hoe je het in je dagelijkse leven kunt integreren.

Mindfulness en stressreductie
Wetenschappelijk onderzoek wijst uit dat mindfulness een gunstige uitwerking heeft op het algehele welzijn, zoals stressreductie, vermindering van depressieve of negatieve gedachten en gevoelens, en verandering in (negatieve of onhandige) gedragspatronen. Neurologen signaleren hoe het brein verandert tijdens meditatie, met onder meer positieve effecten als een beter geheugen, toename van oplossend vermogen, creativiteit en compassie: ga hier naar het filmpje over hoe mindfulness je brein verandert. Hier kun je meer lezen over onderzoek naar de effectiviteit van mindfulness.

Effecten mindfulness (volgens deelnemers):
-Verbetering concentratie
-Meer zelfinzicht
-Meer genieten van het leven en de kleine dingen
-Beter omgaan met stress
-Beter kunnen ontspannen, beter slapen
-Verbetering communicatie en probleemoplossend vermogen
-Meer lichaamsbewustzijn: herkennen grenzen en deze beter bewaken
-Positievere kijk op het leven
-Beter kunnen ontspannen
-Meer energie
-Meer zelfvertrouwn
-Vermindering lichamelijke klachten
-Verbetering gezondheid, beter immuunsysteem

Voor wie is Mindfulness
Mindfulness is toegankelijk en waardevol voor veel mensen, jong en oud. Mindfulness is een praktische en toegankelijke methode om in contact te komen met jezelf, krachtiger te worden en voluit te leven. Mindfulness is bestemd voor iedereen, die bewust wil werken aan een grotere mate van welbevinden.

Ga hier naar de informatie over de training, locatie en kosten.