wat is mindfulness

Wat is mindfulness, waarom mindfulness, mindfulness en stress,
effecten mindfulness
 

Wat is mindfulness?
Mindfulness is ‘bewuste aandacht’ in het huidige moment, zonder te oordelen. Je kunt mindfulness ook vertalen als: opmerkzaamheid of aandachtig zijn. Door aandachtig te zijn in dit moment, neemt je vermogen toe om bewuster te zijn en te leven – in plaats van geleefd te worden.
Mindfulness gaat om bewustwording. Het beoefenen van mindfulness brengt je: uit je drukke hoofd en maakt bewuster van je geest en je lichaam. Je leert meer contact maken met je-zelf, je lichaam, je grenzen, je emoties, je ware kracht en de realiteit van dit moment.

Mindfulness en stressreductie
Wetenschappelijk onderzoek wijst uit dat mindfulness een gunstige uitwerking kan hebben op het algehele welzijn, zoals stressreductie, vermindering van depressieve of negatieve gedachten en gevoelens, en verandering in (negatieve of onhandige) gedragspatronen. Neurologen signaleren hoe het brein verandert tijdens meditatie, met onder meer positieve effecten als een beter geheugen, toename van oplossend vermogen, creativiteit en compassie.

De kracht van stilzitten en niets-doen, wordt helder in het volgende filmpje: wat 10 mindful minuten kunnen doen.

Het effect van mindfulness
(volgens deelnemers in mijn trainingen):

-Meer zelfinzicht
-Meer genieten van het leven en de kleine dingen
-Beter omgaan met stress, door te herkennen van stress respons
-Beter ontspannen, beter slapen
-Meer lichaamsbewustzijn: herkennen grenzen en deze beter bewaken
-Positievere kijk op het leven
-Meer energie
-Meer zelfvertrouwen
-Vermindering lichamelijke klachten
-Verbetering gezondheid, beter immuunsysteem

Voor wie is mindfulness
Mindfulness is toegankelijk en waardevol voor veel mensen, jong en oud. Mindfulness is een praktische en toegankelijke methode om in contact te komen met jezelf, krachtiger te worden en bewuster te leven. Mindfulness is bestemd voor iedereen, die wil werken aan een grotere mate van bewustwording en welbevinden.

Ga hier naar meer info over mindfulness training of direct naar de agenda.
Op onze website kun je uitgebreid lezen over mindfulness en ons volledige aanbod in trainingen, vervolgtrainingen, mindfulness workshops en onder meer opfris avonden: www.mindfulness-life.nl.