wat is mindfulness

Training Mindfulness, mijn training, opbouw training, Mindfulness Utrecht, Mindfulness Bilthoven

Basistraining Mindfulness
De oorspronkelijke grondlegger van de 8-weekse Mindfulness training (Mindfulness Based Stress Reduction) is de Amerikaan Dr. Jon Kabat-Zinn. Hij introduceerde Mindfulness in de jaren 70 in de gezondheidszorg voor mensen met (chronische) lichamelijke ziekten en psychische klachten. Met zijn wetenschappelijke kennis en ervaring met Oosterse meditatietechnieken en Hatha Yoga ontwikkelde hij een gestructureerd oefenprogramma. Door de jaren heen zijn de trainingen toegankelijk geworden voor een bredere toepassing en bestemd voor iedereen die mindfulness wil ontwikkelen. Hier kun je meer lezen over Jon Kabat-Zinn.

In deze video vertelt Jon Kabat-Zinn over de kracht van mindfulness en leven in het nu.

 

Wil je meer weten over wat mindfulness precies is? Ga hier naar meer informatie over wat is mindfulness, waarom mindfulness, mindfulness beoefenen.

Over Thich Nhat Hanh en Mindfulness
De Vietnamese monnik en zenleraar Thich Nhat Hanh heeft mindfulness voor een groot deel naar Europa gebracht. In Frankrijk heeft hij het retraitecentrum Plum Village  opgericht, hier kun je tijdens een retraite ervaren wat Leven in Aandacht werkelijk inhoudt. Thay, zoals hij door zijn leerlingen wordt genoemd, is auteur van tientallen boeken over mindfulness. Daarnaast is hij vredesactivist en doceert hij niet alleen mindfulness aan grote groepen mensen over de hele wereld, maar ook aan politici en leiders. De kern van mindfulness die Thich Nhat Hanh uitdraagt en wat Jon Kabat-Zinn met zijn methode beoogt, zijn in wezen hetzelfde. Veel oefeningen kennen dezelfde oorsprong uit het boeddhisme zoals de bodyscan, ademoefeningen, zitten in aandacht, lopen in aandacht. Het verschil is dat de MBSR een 8-weeks gestructureerd programma is, opgezet als een training, met een bepaald effect binnen een bepaalde periode. Maar ook na de training geldt: om effect te houden, moeten de oefeningen regelmatig worden geoefend.

Mijn trainingen
Mijn trainingen zijn grotendeels gebaseerd op het gestructureerde 8-weekse programma van de MBSR. Daar voeg ik mijn dosis ervaring en kennis als yogadocent aan toe. Door iets meer accent te leggen op het ervaren van je lijf en het leren luisteren naar de signalen van je lichaam. Zo kun je stress verminderen, goed in je vel komen en je grenzen beter aanvoelen en bewaken. Daarnaast laat ik mij inspireren door Thich Nhat Hanh, die als zenmeester laat zien hoe je mindfulness kunt voorleven en integreren – met eenvoudige toepassingen in je dagelijks leven. Mijn trainingen zijn toegankelijk, concreet en ervaringsgericht, maar ook inspirerend en verdiepend met aansprekende voorbeelden, tips en hand-outs waar je mee aan de slag kunt. Ik vind het belangrijk dat jij je-zelf kunt zijn en de juiste handvatten krijgt om mindfulness daadwerkelijk toe te passen, altijd en overal.

Naast de trainingen en cursussen die ik geef via mijn eigen cursuscentrum, geef ik als mindfulness en compassie trainer sinds 2013 trainingen voor Holland Fit bij onder meer Schiphol Group, Nuon, MT&V, Randstad Group en anderen.

Verder lezen:
mindfulness 8-weekse training
mindfulness 4-weekse training
mindfulness 2-daagse
vervolgtraining compassie
mindfulness (opfris) avonden